Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Idősek világnapja
  2023-10-01 08:30:53, vasárnap
 
 







IDŐSEK VILÁGNAPJA


Az ENSZ közgyűlés határozata alapján a mai napot az idősek világnapjaként tartják számon.


"Ostoba piktor az idő, mentől tovább dolgozik az arcképünkön, annál jobban elrontja azt.
Jókai Mór/

"Ősi és érett kultúrákban az öregeket nem azért tisztelték, mert "fáradságos életükkel kiérdemelték", nem is abból a józan előrelátásból, hogy "egyszer én is öreg leszek, s milyen jó lesz, ha nem hajítanak majd a szemétre!", hanem azért, mert a lélek még érzékenyebb volt, a szellem nyitottabb, s az öregember, óriási élettapasztalatával, olyan értékeket jelenített meg, amely a fiatalabbak számára vonzó és kívánatos volt! (...) Az öregember akkoriban nem teher volt, hanem felbecsülhetetlen érték: nem azt nézték, milyen mulandó teste, hanem hogy ki lakik benne!"
Müller Péter/

Látod, így jön majd az öregség, udvariasan. (...) Nem dráma az öregség, ne félj. Egy napon hírt kapsz, ennyi az egész. Felnézel a munkából és az életből, szórakozottan, s aztán készségesen mondod: "Igen, igen. Meg kell öregedni. Egy pillanat még, valamit akartam... Mit is? Igen, élni. Tudom, most már késő. Mehetünk."
/Márai Sándor/

"Az ember akkor öregszik meg, mikor mosolyog azon, amin valaha sírt, és nevet azon, amiért valamikor a fogát csikorgatta. "
/Móra Ferenc /


Napjainkban kb. 600 millió hatvan év feletti személy él a világon. A gyorsan öregedő világban az idősek sokat segíthetnek a különböző társadalmakban. Az öregedő magyar társadalomban az idős emberek többsége egyedül vagy másik idős emberrel él együtt. Komoly kihívást jelent, hogy öregkorukra az esélyeik életútjukhoz méltóan alakuljon.

Az ENSZ Közgyűlésének határozata alapján először 1991-ben rendezték meg az idősek világnapját, azóta minden év október első hétfőjén emlékezünk meg a környezetünkben élő szépkorúakról. A megemlékezés célja, hogy figyeljünk az idősek problémáira, középpontba helyezzék a méltóságteljes öregkort,

Az idősek világnapján sem feledkezett meg a nyugdíjasokról a magyar kormányfő. Orbán Viktor a közösségi oldalán egy fontos bejelentéssel köszöntötte fel őket.

Ahogy a mai sajtó egy része is beszámolt, e hét csütörtökön, a szokásos Kormányinfó előtt a Facebook-oldalára feltöltött videón jelentette be a kormányfő, hogy a gazdasági helyzet miatt átlagosan félhavi nyugdíj-kiegészítést kapnak az idősek novemberben.

- A nyugdíjak értékét minden évben megőriztük, ha jól ment az ország szekere, még nyugdíjprémiumot is tudtunk fizetni - fogalmazott akkor Orbán Viktor.

A magyar kormányfő az idősek világnapján is emlékeztette erre a nyugdíjasokat egy rövid poszttal, amelyhez azt írta:

,,Az idősek számíthatnak ránk!"

Az a Magyarország, ahol most élünk, tanulunk, dolgozunk és gyermeket nevelünk, az idősek munkája nélkül nem lenne - mondta a kormányszóvivő az idősek világnapja alkalmából a közösségi oldalán vasárnap közzétett videóban.

Szentkirályi Alexandra elmondta, az ünnepen minden magyar nyugdíjasnak megköszönjük, hogy az ország legnehezebb időszakaiban, a világháború után, a kommunista diktatúra alatt, a szocializmus szűk évtizedeiben és a rendszerváltás után is kitartottak, dolgoztak és gondoskodtak a családról.

,,Tudjuk, hogy ez nem volt könnyű, sok dolog, ami nekünk természetes, az nekik egyáltalán nem volt az, sokuktól az akkori hatalom mindent elvett, akár szerettüket is elveszítették a háború, a bebörtönzések, az üldözések miatt, sokuktól elvették a tanulás, a munka, az utazás lehetőségét is" - fogalmazott.

A kormányszóvivő hangsúlyozta, 2010 óta az idősek megbecsülése a kormányzati értékrendszer része, ugyanúgy, ahogy a gyermekes családok támogatása. Kifejtette, szeretnék az idősek életét, megélhetését és biztonságát segíteni, ezért foglalta a kormány törvénybe, hogy a nyugdíjak értékét minden körülmények között megőrzi, így minden évben garantált az inflációkövető nyugdíjemelés.

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentésére utalva Szentkirályi Alexandra elmondta, a nyugdíjasok januárig visszamenőleg nyugdíj-kiegészítést kapnak, jövő januárban pedig újabb nyugdíjemelés következik.

Emlékeztetett arra, a kabinet több alkalommal nyugdíjprémiumot fizetett az időseknek, a tervek szerint újra kapnak majd ilyen juttatást, ,,ahogy a mostani háborús helyzet után újra pályára áll a gazdaság" . Emellett a kormány visszaadta az időseknek a baloldal által elvett 13. havi nyugdíjat, amelyet a mostani háborús időkben is megtartanak - tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra a videóban kiemelten fontosnak nevezte az idősek szempontjából az élelmiszerárak és a rezsidíjak féken tartását, illetve ezek megvédését, szavai szerint még akkor is, ha ,,ez Brüsszelnek és a baloldalnak egyáltalán nem tetszik" .







Aranyosi Ervin: AMIKOR MEGÖREGEDNEK...


Amikor még kicsi voltál,
Ők voltak már a nagyok.
Tanítgattak, így teltek el
egymás után hónapok.
Megmutatták, - mit, hogyan kell,
- felöltözni, rendesen.
Cipőt fűzni, begombolni,
nevelgettek kedvesen.

Megmosdattak, rendbe tettek,
mutatták, hogyan csináld.
Jó példából megláthattad,
hogy működik egy család.
Foglalkoztak lelkeddel is,
irányítva hitedet,
minden jóra tanítottak,
amire csak lehetett.

Erkölcsre és etikettre,
emberségre, ahogy kell,
hogy a zajos nagy világban,
egyedül se tévedj el.
Lassan te is nagyra nőttél,
világképed összeállt,
saját lábra tudtál állni,
ma már tudod, hogy csináld!

Mára Ők megöregedtek,
s felejtenek dolgokat.
Emlékezz majd: foglalkoztak,
egykor veled oly sokat.
Nem mozog már úgy a testük,
fájhat minden mozdulat.
Elromlik a memória,
ami mindent megmutat:

El-eltűnik egy-egy zokni,
cipőt kötni is nehéz,
begombolni a gombokat,
reszketve nem bír a kéz.
Rakoncátlan minden eszköz,
fésű, kanál, mind remeg.
Szerencsés, ha cipők, zoknik
párban összeillenek.

Az étel a kanalukról,
lecsöppenve menekül.
Zsémbesek, és morgolódnak,
nincsenek már remekül.
Most már rád vár a feladat,
nyisd hát meg a szívedet!
Jusson nekik gondoskodás,
melegítő szeretet.

Ne azért, mert elvárható,
ne azért tedd Ővelük.
Csak emlékezz, te rólad szólt
sokáig az életük.
Légy mellettük, ha teheted,
- kis világuk oly rideg.
Öleld Őket szeretettel,
melegítsen a szíved...














 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Címkék: nyugdíjprémiumot, környezetünkben, rendszerváltás, élelmiszerárak, világnapjaként, kormányszóvivő, miniszterelnök, méltóságteljes, inflációkövető, társadalmakban, nyugdíjasokról, szórakozottan, előrelátásból, bejelentésére, értékrendszer, visszamenőleg, bebörtönzések, elveszítették, emlékeztetett, nyugdíjasokat, szempontjából, bejelentéssel, társadalomban, közgyűlésének, nyugdíjemelés, szépkorúakról, kiegészítést, szentkirályi, összeillenek, évtizedeiben, számíthatnak, magyarország, emlékeztette, életútjukhoz, megemlékezés, nyugdíjasnak, idősek világnapjaként, józan előrelátásból, szellem nyitottabb, fiatalabbak számára, öregember akkoriban, napon hírt, ember akkor, fogát csikorgatta, gyorsan öregedő, idősek sokat, különböző társadalmakban, öregedő magyar, idős emberek, esélyeik életútjukhoz, idősek világnapját, megemlékezés célja, IDŐSEK VILÁGNAPJA, Jókai Mór, Müller Péter, Márai Sándor, Móra Ferenc, ENSZ Közgyűlésének, Orbán Viktor, Szentkirályi Alexandra, Aranyosi Ervin, AMIKOR MEGÖREGEDNEK, Mára Ők, Öleld Őket,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Akarat  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Albert Einsteinről  Png csokor  Png virág  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Adakozás  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Alázat  Varga János Veniam - Fontos sz...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Png fotel  Facebookon kaptam  Png férfi  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Nagyi telefonál  Julian Brass gondolata  Tanuld meg ezt a versemet  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Png nő  Facebookon kaptam  Nem számIt  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Alázat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Png nő  Png lepke  Boldog születésnapot a ma ünne...  Rátalálsz  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Paul David Tripp Április 20  Szép estét  Boldog születésnapot a ma ünne...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A kételkedés kezelése  Mai harmónia kártyám  Az engedelmesség miért nem vál...  Egy maradéktalanul uralt világ  Nagyi telefonál  Egy lelki imádság  Leonardo da Vinci gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Tavaszi kép  Hazára minden embernek szükség...  Szép álmokat!  Tavaszi kép  Akarat  Makszim Gorkij gondolata  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Fekete-erdő desszert  Kövesd a cowboyt!  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Nevem  Németh László tollából  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Irgalom és ítélet  Reggel van  Adakozás  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Irgalom és ítélet 
Bejegyzés Címkék
idősek világnapjaként, józan előrelátásból, szellem nyitottabb, fiatalabbak számára, öregember akkoriban, napon hírt, ember akkor, fogát csikorgatta, gyorsan öregedő, idősek sokat, különböző társadalmakban, öregedő magyar, idős emberek, esélyeik életútjukhoz, idősek világnapját, megemlékezés célja, idősek problémáira, méltóságteljes öregkort, idősek világnapján, magyar kormányfő, közösségi oldalán, fontos bejelentéssel, szokásos Kormányinfó, gazdasági helyzet, idősek novemberben, nyugdíjak értékét, ország szekere, rövid poszttal, idősek számíthatnak, idősek munkája, idősek világnapja, ünnepen minden, ország legnehezebb, világháború után, kommunista diktatúra, szocializmus szűk, rendszerváltás után, nekik egyáltalán, akkori hatalom, üldözések miatt, utazás lehetőségét, kormányszóvivő hangsúlyozta, idősek megbecsülése, kormányzati értékrendszer, gyermekes családok, idősek életét, kormány törvénybe, inflációkövető nyugdíjemelés, nyugdíjasok januárig, kabinet több, tervek szerint, mostani háborús, kormány visszaadta, baloldal által, videóban kiemelten, idősek szempontjából, rezsidíjak féken, baloldalnak egyáltalán, zajos nagy, nyugdíjprémiumot, környezetünkben, rendszerváltás, élelmiszerárak, világnapjaként, kormányszóvivő, miniszterelnök, méltóságteljes, inflációkövető, társadalmakban, nyugdíjasokról, szórakozottan, előrelátásból, bejelentésére, értékrendszer, visszamenőleg, bebörtönzések, elveszítették, emlékeztetett, nyugdíjasokat, szempontjából, bejelentéssel, társadalomban, közgyűlésének, nyugdíjemelés, szépkorúakról, kiegészítést, szentkirályi, összeillenek, évtizedeiben, számíthatnak, magyarország, emlékeztette, életútjukhoz, megemlékezés, nyugdíjasnak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3139
  • e Hét: 22958
  • e Hónap: 62779
  • e Év: 240654
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.